GYIK

Lehet-e igazán hatékony a módszer, ha egyszer nem angol anyanyelvűek a tanárok?

A módszer hatékonyságát eddig 2 millió kisdiák bizonyítja világszerte. Az órákat kizárólag szakképzett nemzetközi Helen Doron vizsgával és engedéllyel rendelkező tanárok tarthatják. Minden kisgyermek egy tananyag-szettet kap, amely könnyen érthető, sok rajzzal, képpel illusztrált könyvet és otthoni „hallgatás” céljából CD lemezeket (vagy letölthető anyagokat) tartalmaz. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer rendkívül hatékony – nemcsak az angol-tanítás, hanem a gyermekek általános készségfejlesztése terén is.

 

Elegendő-e a heti egyszeri, kétszeri találkozás a tanárral?

Igen, akkor, ha a szülők megtartják, amit kérünk és naponta egyszer-kétszer „felteszik” az éppen aktuális CD lemezt a gyerekeknek. Persze ahogyan a szülőktől halljuk, a gyerekek jobban odafigyelnek erre, mint ők maguk. Szinte követelik, hogy hallgathassák a kedves mondókákat, dalocskákat, szövegeket.

 

A babás játék hogy vezethet el igazi angol nyelvtudásig?

Ugyanúgy, mint ahogyan elvezet az anyanyelvig. A játékos tanulás nem más, mint a természetes nyelvtanulási folyamat intenzív utánzása, amely serkenti a babák agyát és képzeletét. A színes játékok, a mozgással összekötött feladatok, a sok nevetés, a dicséret és az anya jelenléte folyamatos motivációt jelent a kicsinek. Azt érzi, hogy neki ez jó és közben észrevétlenül szívja magába a tudást. És persze a mamáknak is jó a közös foglalkozás: nemcsak azért, mert általában rendkívül jó közösségek alakulnak ki a szülök között, hanem azért is, mert közben ők is tanulnak egy kicsit: bővítik vagy megerősítik angoltudásukat.

 

Ez most tényleg angol-nyelvtanfolyam, vagy inkább egy jópofa foglalkozás, ahová szeret járni a gyermekem?

Ez bizony egy rendkívül hatékony angol tanfolyam és egyben fejlesztő foglalkozás is, ahová szeret járni a gyerek. Mi nemcsak angolul tanítunk, óráink az általános készségfejlesztésről és az önbizalom növelésről is szólnak. Például arról, hogy ismerjük el a társunk tudását, ne bántsuk, hanem biztassuk, ha valami nem úgy megy, mint kellene. Vagy arról, hogy merjünk kiállni, beszélni emberek előtt! Ha egy szóban kéne összefoglalnunk, talán azt mondanánk, nálunk minden a sikerről, a gyerek sikerélményéről szól. Amit nyelvtanuláson keresztül adunk át, és amely egy életre elkíséri őket.

 Megállja-e a helyét a magyar iskola és vizsgarendszerben a Helen Doron angol nyelvtanfolyamon elsajátított tudás?

Igen, megállja. Bár mindenképpen el kell mondanunk: más dolog tanulni és tudni angolul.

Sokszor nem a tudás, hanem a számonkérés módja határozza meg az iskolai jegyeket.

Diákjaink az iskolák legjobb angolosai közé tartoznak, magabiztosan kezelik a nyelvet és örömmel beszélik, ez segíti őket más nyelvek elsajátításában is, hiszen ahogy mondják „angolul már tudok, menni fog a német is!”

De nézzük a tényeket:

A ma diploma előtt álló fiatalok harminc-negyven százaléka nem kap időben diplomát, mert 8-10 év iskolai nyelvtanulás után sem képes megszerezni a nyelvvizsgát. Ez pedig azt mutatja, hogy  nem elég hatékony az iskolai nyelvoktatás.

Ehhez képest a Helen Doron módszerrel tanuló gyerekek java része 10-12 évesen – ha akarja – megszerzi a Cambridge nyelvvizsgát. Ez a vizsga pedig nem más, mint az iskola rendszerű számonkérés alapja. – az iskolában szótáraznak magyarul és angolul, amit mi nem csinálunk, és az Origo nyelvvizsgán is 2 nyelven fordítani kell, amit mi megint nem csinálunk. A gyereknek vagy ösztönösen van érzéke a fordításhoz és pontosan le tudja fordítani a szöveget, ha erre megkérik, vagy nincs, de akkor is angol nyelven helyesen el tudja mondani, amit akar és magyarul is el tudja mondani, amit akar.

 Van-e tényleges különbség a Helen Doron nyelvtanfolyamok és más, gyermekangol-nyelvtanítási módszer között? – Ha vannak, melyek ezek?

Lényeges különbségek vannak. Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, van-e különbség a vonat és a repülő között? Mind a kettő utazásra való, de ha gyorsan célba akarunk jutni, inkább a repülőt választanám.

Miért? Mert ez a módszer a világ legnagyobb gyermek nyelviskola hálózatának a tapasztalataira épül. 30 év és 2 millió diáknyi tapasztalat rejlik a tananyag mögött, amelyet a mai napig folyamatosan fejlesztenek és a tanárok is rendszeresen képzéseken vesznek részt.

A Helen Doron fejlesztéssel is foglalkozik, senki más nem tanít ilyen korán, és nehéz bepótolni, amit ilyen pici korban meg tud tanulni a gyermek, mert elmúlik az anyanyelv elsajátítására rendelkezésre álló idő

 Hol fog tartani gyermekem egy év után?

Most hadd idézzünk egy Helen Doron tanárt és egyben anyukát:

  1. Ha kisbabámat elhozom a Helen Doron BBS angol képességfejlesztő tanfolyamára, akkor számára az angol nyelv egész életében ismerősen fog hangozni, az angol kiejtést remekül el fogja sajátítani, és mikor megtanul beszélni, azokat az angol szavakat is ki fogja mondani, melyeket még „pólyás” korában tanult. Megérti, ha angolul szólnak hozzá, természetesnek veszi, és ez óriási előny lesz egész életében. Hét hónapos lányommal egyszer repülővel látogattam meg férjemet Lisszabonban. Mindenki megcsodálta a gyermeket, aki szeretett a felnőttekkel bájologni. Egy francia hölgy ült mellettem, akinek azt mondtam: lányom magyarul és angolul „ért”. Nem hitt nekem és franciául beszélt hozzá, mire a gyermek zavarodottan elfordult tőle. Ha angolul szólt hozzá, rámosolygott, és odafigyelt. Gyermekem későn, két évesen kezdett beszélni, de azokat a szavakat is ismerte és kimondta, melyeket még hét-nyolc hónaposan hallott. Ma lányom nyolcéves, és szinte mindent megért, amit angolul mondanak neki, érti az angol nyelvű slágereket a rádióban – amit néha nekem is nehezemre esik követni.
  2. Ha bölcsődés, óvodás korú gyermekemet elhozom Helen Doron nyelvtanfolyamra, egy év elteltével mintegy 6-700 alapvető szót fog ismerni, megérteni és kimondani. Ami talán a legfontosabb: Meg mer szólalni angol nyelvű közegben, külföldön elboldogul a játszótéren, nem csak a gyerekekkel, hanem a felnőttekkel is hajlandó lesz szóba állni. Büszke lesz angoltudására, és bátran használni fogja. Meglátjuk majd, ő lesz az első, aki köszönni fog, aki kér egy fagyit, mert számára az angoltudás nem a számonkérésről, nyelvtanról és szómagolásról, hanem az örömről, játékról és a sikerről szól.”

 Mi van akkor, ha a gyerek már elvégezte a tanfolyamot?

Ha egy gyermek a teljes Helen Doron angol nyelvtanfolyamot elvégzi, akkor egy mondatban: megtanul angolul.

Bővebben: meg fogja ismerni, és érteni fogja az angol nyelv logikáját, szabályait, rendes kiejtéssel folyamatosan és bátran fog beszélni angolul, szinte mindent megért, és beszélgetés közben körülbelül 7000 alapvető angol szót fog használni.

Nem csak beszélni, hanem helyesen és folyamatosan írni is tud majd, de minden alapja meglesz arra is, hogy a neki megfelelő nyelvvizsgatípust könnyűszerrel letegye. (természetesen az adott nyelvvizsgának megfelelő, de rövid! – készülést követően)

A lényeg, hogy kortársaival összehasonlítva merészebben és természetesen fogja használni az angol nyelvet, így máris előnyösebb helyzetből indul. Mikor gyermekünk később az érettségire, felvételire vagy akár a diplomára készül, azt látjuk majd, hogy kortársainál sokkal több energiát tud a felkészülésre fordítani: hiszen az angol nyelvtudásra, és nyelvvizsgára, mely ma már elengedhetetlen minden sikeresebb szakma betöltéséhez, már nincsen „gondja”. Sok szakmához a szakirodalom is angolul áll rendelkezésre, megfelelő szintű angoltudás nélkül pedig ennek elolvasása nem lehetséges.

Lehet, hogy pont azért kapja meg majd gyermekünk a vágyott állást, pont azért kapja meg hamarabb a diplomát, vagy pont azért ő mehet majd külföldi kiküldetésre, mert mi még idejekorán „gondoskodtunk” angol tudásáról.