Helen Doron iskolánkról

A Helen Doron Hegyvidéki Oktatóközpont mintegy hét éve töretlenül üzemel, reményeink szerint diákjaink és a szülők, valamint a tanárok nagy örömére.

Célkitűzésünk mindig az volt, hogy új tanulási módszert ismertessünk meg gyermekekkel és szülőkkel, egy módszert, melyből hiányzik a görcsös tanulás, az unalmas helyben ülés, és melytől idegen a magyar oktatási rendszerben sajnos oly gyakori büntetés és a gyerekek frusztrálása, megalázása.

A Helen Doron módszer leszámol egy másik – mélyen a magyar iskolarendszerben gyökerező – előítélettel. Sajnos, az ötvenes évek óta tartja magát az a pedagógiai hitvallás, hogy kisgyerekkorban nem szabad megzavarni a gyermekek agyát idegen nyelv tanulással, előbb tanulják meg a szép, míves magyar nyelvet, és csak utána szabad megismertetni őket idegen nyelvekkel. Pontosan akkor zárták el a magyar gyerekeket a nyelvtanulás lehetőségétől, abban a páratlan és megismételhetetlen korban, amikor esélyük lenne minden fáradtság nélkül, észrevétlenül elsajátítani egy vagy több idegen nyelvet.

Az eredmény mindenki számára ismeretes: Külföldön gyakorlatilag néma, analfabéta, és ezért kiszolgáltatott gyermekek és felnőttek, akik életük és boldogulásuk során óriási hátránnyal küszködnek: nem tudnak megszólalni, még egy pohár vizet sem tudnak kérni – hiszen soha nem zavarták meg őket idegen nyelvekkel. Olyan egyetemisták, akik évekig küszködnek és nem kapnak addig diplomát, amíg le nem tették a kötelező nyelvvizsgákat, nem beszélve arról, hogy diplomájuk megszerzésekor csak a magyar szakirodalomra támaszkodhattak. Munkavállalók, akik nyelvtudásuk miatt hátrányba kerülnek másokkal szemben. Magyarok, akik szerte a világban alantas, képesítésüknek nem megfelelő munkát végeznek, egyszerűen azért, mert képtelenek kifejezni magukat, és külföldi munkaadóik együgyűnek, ostobának látják őket.

Mi, a Helen Doron Hegyvidék Tanodában, mInden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezen változtassunk. Az elmúlt évek során másfél ezer diák megfordult nálunk, és bár van, akit már elsodort mellőlünk a sors, reméljük, hogy mindannyian osztoznak a közös élményekben – a vidám, felszabadult, nyílt és őszinte, de közben nagyon is tartalmas és hasznos együttlétben – akik órákat látogattak nálunk, esetleg felléptek a Hegyvidéki Napokon vagy máshol, netán családias táborunk lakójaként élvezték egymás társaságát. Minden fellépésünk, minden megnyilvánulásunk és elsősorban persze a tanítás mögött komoly koncepció és hitvallás áll. Nem csak angolt, hanem életérzést, egy másféle világot is tanítunk kis diákjainknak.