Torna és Helen Doron!

Torna? Tessék?!

Amíg otthon vagyunk, több időnk van, mint szeretnénk. Itt az idő meditálni, jógázni, elolvasni a Jókai-összest, amit már régóta tervezgetünk. A gyerekek pedig közben szépen, önállóan írják a leckét, ha iskolások. Ha óvodások, akkor elfoglalják magukat, ha van kert, kint kertészkednek, esetleg, ha mozogni akarnak, beindul a házi torna óra.

Nem ismerős? Akár talán egy újabb életkép…

A mosogatógép elromlott, a szerelő retteg bejönni a lakásba, a home office meg azt jelenti, hogy a főnök bármikor elér, a gyerekek nem tudnak belépni a Krétába, és a Google Classroomba. A fizikatanár ráébred, hogy itt az idő a pótlásra, így felad 90 oldalt, a testnevelés tanár pedig azt kéri, hogy videózzátok le, amint a gyerekek ellopják a zoknidat – a lábadról.

A mozgás öröme

A bezártság senkinek sem tesz jót. Sem a szülőnek, sem a gyerekeknek. A testmozgás, a sportolás eddig néha nyűgnek tűnt, és volt, hogy egy-két hétig ki se mozdultunk otthonról, de most minden más. Mindent más nézőpontból szemlélünk.

Most az otthoni együttlét folyamatos, és nem egy jól sikerült nap befejezése. A gyerekek sokat ülnek, fekszenek, és járkálnak a lakáson belül. Nem találkoznak a társaikkal, barátaikkal, nem igazán tudnak eljárni, legfeljebb egy kis sétára.

Így sokkal kevesebbet mozognak, mint eddig, és ahogy egyre több kihasználatlan energiájuk marad, úgy nő óhatatlanul a feszültség bennük. Egyvalami azonban a legszigorúbb karanténban is adott: és ez nem más, mint a torna.

Lehet sport a torna?!

Mi az, hogy! Kérdezzük csak meg az olimpikonokat, akik tornagyakorlattal nyertek olimpiát! Ők – jellemzően gyerekkortól – keményen edzenek a dicsőségért, hogy jó erőnlétben legyenek, s hogy megmutassák a világnak, hogy a torna komolyan veendő sportág!

Magyarország száz év alatt 23 érmet nyertek a nők, és 17 érmet a férfiak olimpiákon – tornából. A férfi olimpikonok listáját lásd itt és a nőiekét itt.

A torna komoly sport lehet tehát, ha komolyan űzik!

Torna és Helen Doron!

Ezért határoztunk úgy, hogy amatőr szinten mi is megpróbálunk segíteni a szülőknek és gyerekeknek, és hetente egyszer jelentkezünk saját, tematikus tornagyakorlatainkkal.

Fogadjátok szeretettel első adásunkat!

Maja és a taps! Tévétorna retró stílusban Helen Doron módra! – Maja is applauding. Retro TV gymnastics á la Helen Doron.