Ó, a forrófejű finnek…

Nos, igen, a finnek, ha fáznak, vagy rosszkedvük van, ha betegek, ha egészségesek, beülnek a szaunába, aztán irány a tó (hó), és máris minden megoldódott!szauna

Nem csoda, hogy a közoktatás terén is kedvelik a meleg-hideg váltásokat. Ezúttal azzal borzolják a pedagógus társadalom kedélyeit, hogy az általános iskolában eltörlik a tantárgyakat.

Finnországban tehát nem tantárgyakat tanítanak majd, hanem projekt-témákat vetnek fel, és az egyes témák köré szervezve minden eddigi tantárgyból szemezgetnek.

Egy finn általános iskolás angolórán Európa időjárásáról beszélnek a gyerekek. Európa térképe felett el kell tudniuk dönteni, hogy milyen idő van Olaszországban és milyen Dániában, majd áttérhetnek az éghajlati övezetekre, és rögtön kiszámolhatják, hogy alakul az átlaghőmérséklet az egyes övezetekben, milyen az uralkodó szélirány, és megtanulják, hogyan néz ki az adott övezetek élővilága vagy gazdasága és ez hogyan függ a klímától?

Finnország „hagyományosan” élen jár az innovatív oktatási reformokban, és az eredmény kétségbevonhatatlan: a PISA-teszteken a finn gyerekek mindig az élbolyban végeznek.

Persze, nyilvánvaló, hogy a reform nem előzmények nélküli: a finn pedagógus-képzés alapvető megváltoztatásának kellett megelőznie. Finnországban már nincs szükség „szakember” pedagógusokra, akik nagyon jól értenek egy szaktárgyhoz, helyettük holisztikus szemléletű, „reneszánsz” pedagógusok tanítanak, akik magabiztosan tájékozódnak azokban a témakörökben, melyek az egyes projekteknél felmerülhetnek.

A finn gyerekek már nem is tanulnak olyan matematikai vagy nyelvi „alap” készségeket, melyeket a 19. századtól fogva kötelezőnek éreztünk, de ma már alig használunk, és nincs szükségük olyan lexikai tudásra sem, melynek bármikor utánanézhetnek.

Ehelyett megtanulnak finnül, svédül és angolul hatékonyan, meggyőzően és helyesen kommunikálni, valamint megtanulják, hogy minek, hol nézzenek utána, és hogy mi, hogy működik? Megtanulják, hogyan uralják, és hogyan használják a modern kor vívmányait – beleértve ebbe a gépeket, a számítógépes programokat, az Internet, és a közösségi média világát is, de akár olyan fortélyokat is elsajátítanak, hogyan kell átnézni egy szerződést, vagy hogyan kell elindítani egy vállalkozást?

Kétségtelen, a finn oktatási rendszer merész lépése a gyermekek boldogulását hivatott szolgálni. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!